Politica celui mai înalt nivel de ocupare a forţei de muncă este una dintre cele mai noi forme ale politicii comune a Comunităţii Europene. Ea a apărut din politica socială și până de curând a fost considerată parte integrantă a acesteia. Politica de ocupare a forței de muncă a fost ridicată și a primit prioritate doar ca urmare a Tratatului de la Amsterdam, care a introdus un capitol special privind ocuparea forței de muncă. Ocuparea forței de muncă a fost inclusă printre obiectivele comunitare de „interes general”. De atunci, aspectele legate de ocuparea forței de muncă au fost luate în considerare în formarea tuturor tipurilor de politici comune ale UE.
Regulile de angajare se bazează pe așa-numiții patru piloni, și anume:
În cadrul unei reuniuni de la Köln, Consiliul European a decis ca toate școlile din Uniunea Europeană să aibă acces la internet cât mai curând posibil. Orientările Comisiei privind ocuparea forței de muncă pentru anul 2000 prevăd că, până în 2002, un astfel de acces ar trebui să fie oferit tuturor studenților, în timp ce, în același timp, profesorii ar trebui să fie pregătiți corespunzător pentru a preda noi competențe. Dotarea școlilor cu echipamente adecvate ar trebui să se bazeze pe un parteneriat între sectorul public și cel privat.
Oportunitățile de angajare și amenințările asociate cu dezvoltarea rapidă a tehnologiilor informației și telecomunicațiilor au devenit unul dintre principalele subiecte ale summitului extraordinar al UE de la Lisabona din martie 2000, dedicat ocupării forței de muncă, reformei economice și coeziunii sociale. În cadrul reuniunii, Consiliul European a adoptat un obiectiv strategic pentru următorul deceniu: să profite de schimbările tehnologice în curs de desfășurare pentru economia europeană pentru a obține o competitivitate maximă și rate ridicate de creștere (cel puțin 3% pe an), în vederea creării favorabile. condițiile pentru ocuparea deplină a forței de muncă și creșterea gradului de coeziune regională în UE. Consiliul European a considerat că este posibilă creșterea nivelului mediu de ocupare a forței de muncă în Uniunea Europeană până în 2010 de la 61 % actual. până la 70 la sută, iar în rândul femeilor de la 51 la sută. acum peste 60 la sută.
Conceptul celor patru piloni ai politicii de ocupare a forței de muncă, pe care Comisia Europeană și-a bazat primele orientări privind ocuparea forței de muncă în 1998, sa dovedit a fi fundamental solid; în timp, pilonii individuali sunt doar completați și extinși.
Your email address will not be published. Required fields are marked *